Amplitie is een nieuw woord voor mij. Wat een cool, mooi woord, vind je niet? Amplitie staat voor vergroten, versterken en vermeerderen en is een begrip wat wordt gebruikt om het beste uit de mensen te halen. Het bevorderen van positieve eigenschappen en situaties om zo het ware potentieel te benutten. ‘Wat je aandacht geeft groeit’ is zo een mooi voorbeeld in het proces van de aanpak van verzuim in organisaties. Leuk om daar even bij stil te staan.
Verzuim, een doorn in het oog
Ziekteverzuim kost een berg! Zowel voor de werkgever, de werknemer en de maatschappij. De werkgever uiteraard o.a. vanwege loondoorbetaling bij ziekte, verzuimbegeleiding, juridische kosten, aanpassing werk, vervanging. Een werknemer kost het tijd en kwaliteit van leven om ziek te zijn en salaris na 1 jaar ziekte. De maatschappij is financieel de klos d.m.v. medische behandelingen en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Om die reden is de Wet verbetering poortwachter ingegaan in april 2002. Ik heb hiervoor beleid geschreven bij de organisatie waar ik toen werkte en ik was laaiend enthousiast. Meer positieve aandacht geven aan zieke mensen, de mensen ‘erbij’ houden en een duidelijk te volgen proces zou de uitkomst zijn. Ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor werkgever en werknemer is erg sterk om het ziekteverzuimpercentage sneller te verlagen. Dit leverde op. De ziektesituatie wordt met aandacht en intensief gevolgd en is mogelijk sneller op te lossen. Echter, na een verlaging blijven de ziekteverzuimpercentages op een bepaald niveau vaak hangen.
Preventie, briljant
Wijzigingen in sociale wetgeving zorgt ervoor dat werkgevers financieel ‘geprikkeld’ worden om meer te doen met passende verzuimbegeleiding. Ook de wijzigingen in de Arbowet van 2017 maakt een blijvend, actieve inzet vanuit organisaties noodzakelijk. Maar als een organisatie zijn managers goed traint en ondersteuning biedt in verzuimbegeleiding, verantwoordelijkheid mede bij de werknemer legt, mogelijkheden heeft voor aangepast werk etc en het blijkt dat de verzuimcijfers in aantallen en in lengte van verzuimdagen niet verder dalen, is het goed om verder te kijken. Naast het reduceren van de kosten zijn veel werkgevers er ook over uit, dat het dalen van verzuim cijfers meer oplevert dan geld. Met een fijne werkomgeving presteren mensen beter en met een positieve trend dat mensen zich niet zo makkelijk ziek melden, maakt ook dat mensen zich minder snel ziek melden. Positieve aandacht aan zieke medewerkers en het proces levert op tot een bepaalde hoogte (of laagte in percentages gezien). Dan blijkt dus dat aandacht op ziek zijn voor een deel altijd een negatief uitgangspunt is. Een positieve focus op preventie om ziekteverzuim op langere termijn te verlagen, vind ik dan ook een briljante verdieping van het proces in verzuimbegeleiding. Er werd in het begin lacherig gedaan als een werkgever een ‘stop met roken-cursus’ of gezondere voeding in de kantine of een sportabonnement aanbood. Of de mogelijkheid om de werkplek Arbo technisch na te laten kijken en middelen aan te schaffen om de werkplek ‘gezonder’ te maken. Nu vinden we dit heel normaal of zelfs een voorwaarde. En wat blijkt, op langere termijn levert het op. Ook de zorgverzekeraars gingen bijvoorbeeld de stop-met-roken cursus vergoeden. Positieve aandacht aan gezondheid (i.p.v. aandacht als er reeds ziekte is) is iets wat mensen triggert om gezonder te leven en het stimuleert werkgevers om gezonde werkplekken te bieden. Het levert, naast minder ziekteverzuim, betere prestaties op en mensen voelen zich beter; 1 + 1 = 3 (synergie!)
Amplitie, kracht om wie je bent en wat je doet op één lijn te brengen
Burn-out, (werk)stress, angststoornissen, depressies zijn killers op de werkvloer. Ongeveer 65% van de verzuimcijfers heeft een psychische oorzaak. Een zorg die er al jaren is en groeit. Oorzaken zijn bekend en met preventieve maatregelen, het inzetten van cursussen en het inzetten van ’people’ managers is hierin te winnen. Met het opkomen van amplitie zie ik een meerwaarde om mensen het beste uit zichzelf te halen en om balans te vinden in werk-privé en stress-energie. Het is voor iedereen verschillend wat men aankan, leuk vindt en waar men energie van krijgt of wat energie vreet. Super goed om daar eens volop aandacht aan te besteden en juist op een moment als men lekker bezig is in een organisatie. Je richt je dus niet op ziekte en werkstress, maar op positieve toestanden van de mensen en het werk. In een aantal organisaties zie ik een groeiend aanbod in ‘amplitie-diensten’ in de vorm van vitaliteitsmanagement. Net als met de stop-met-roken cursus wordt er binnen organisaties nu nog schoorvoetend en lacherig gebruik gemaakt van bijvoorbeeld stoelmassage sessies, persoonlijke coaching sessies, een lach cursus of mindfulness trainingen. Ik ben enthousiast en zou alle organisaties willen aanmoedigen om hun medewerkers te stimuleren een situatie te creëren voor zichzelf, met behulp van de organisatie-afdeling-collega’s, waarin wie je bent en wat je doet met elkaar overeen te laten komen. Dan ben je in staat om integraal (hoofd, hart, lijf, ziel) je volle potentieel te genieten, een persoonlijk gezond (werk)klimaat te scheppen en te ‘shinen’ zowel op gebied van privé als werk. Ook de zorgverzekeraars zien toekomst in amplitie c.q. vitaliteitsmanagement. Vanaf dit jaar wordt bijvoorbeeld integrale leefstijl- en vitaliteitscoaching vergoed voor mensen met overgewicht/obesitas. Ik ben zo benieuwd wat de komende jaren de ontwikkeling hierin laat zien. En tja voor een werkgever ook super fijn om de juiste man/vrouw op de juiste plek te hebben, die het beste uit zichzelf haalt en daardoor uit de functie en organisatie. Met als klap op de vuurpijl een veel lager percentage ziekteverzuim. Utopie of realistisch? Uiteraard staat dit niet op zichzelf en zullen organisaties open moeten staan voor functiedifferentiatie, opleidingsmogelijkheden (leven lang leren) en outplacement (als men niet op de juiste plek zit). En ook van de medewerkers zelf vraagt het om (intrinsieke) motivatie.
Er zal altijd verzuim zijn, je ontkomt er niet aan als organisatie. En het is zo een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering om het beheersbaar te maken/houden. Ik zou het tof vinden om daar een bijdrage aan te leveren in jouw organisatie. Denk aan praktisch support als het bijzitten bij (frequent) verzuim gesprekken en het maken van gespreksverslagen, verzuim notities en/of een plan van aanpak etc. Verzuimcoach-taken als het hebben van regelmatig contact met zieke medewerkers en het gezamenlijk inzien van en inzetten op werk wat wel mogelijk is. Maar ook bied ik support bij preventieve acties of in vitaliteitsmanagement, zoals het organiseren van een teamuitje/workshop met een boodschap (teambuilding of persoonlijke ontwikkeling) of bedenken van creatieve manieren om amplitie in te vullen. Daarnaast is verzuim support op maat af te spreken.
Ik zou graag van jullie willen weten hoe wordt ingezet op amplitie en van de meningen en ervaringen willen leren. Geef het door via een reactie op dit bericht of via email; info@heartinsupport.nl Dank je wel!
Op een mooi en gezond leven!
Recente reacties