06 29 26 83 62 info@heartinsupport.nl

We ervaren allemaal dagelijkse uitdagingen en sommige periodes in het leven zijn extra pittig. Wat de één als een moeilijke uitdaging ziet, ziet een ander als een klein obstakeltje waar even overheen moet worden gestapt. Problemen horen bij het leven, net als uitdagingen bij het bereiken van bepaalde doelen of oplossingen. Het omgaan met en ervaren van deze levenslessen is voor iedereen anders. Zou je ook zo graag een leven willen zonder problemen? Wat als alles iedere dag gemakkelijk zou zijn? Of wat als je anders met moeilijke dingen om zou kunnen gaan, er minder zwaar aan zou tillen?

Photo by Bhupendra Singh from Pexels

Uitdaging is een les

Briony van den Bussche (Heart brain academy) schreef; ‘Soms willen we wel dat alles vanzelf zou gaan zonder moeite, zonder problemen. Maar stel je voor dat je in zo’n wereld zou leven? Je zou geen mogelijkheid hebben als mens om te groeien en je leven zou heel saai worden. Omarm problemen en zorg dat jij groter groeit dan jouw problemen’. Ik word hier enorm door geïnspireerd. Het is een prachtig inzicht. Als je echter voor uitdagingen staat in het leven, is het soms zo moeilijk om deze waarheid te blijven zien. Ingewikkeld om op zulke momenten te laten doordringen, dat alles wat op je pad komt jij zelf hebt gecreëerd. Lastig om te geloven, dat uitdagingen er zijn om een les te leren en voor doorbraken te zorgen en nooit om je kapot te maken.

Trots kan ik zeggen, dat ik al veel life events heb meegemaakt. Net als iedereen, die terugkijkt op het leven. Levenslessen waar je flink door uit balans raakt, maar waar je sterk uitkomt. Ik ben eens na gaan denken hoe ik met uitdagingen omga en hoe ik doelen probeer te bereiken. 5 tips geef ik mee vanuit eigen ervaring.

Visionboard

Nummer 1 prioriteit is om de focus, het doel, het probleem en de gewenste oplossing duidelijk te maken. Zelf ben ik behoorlijk beeldend ingesteld en maak graag een visionboard van mijn doelen en uitdagingen. Verzamel plaatjes, gebaseerd op het door jou te bereiken doel, en maak er gave visual van. Hang het ergens op, waar je er dagelijks naar kijkt, het diep in je opneemt en visualiseer (en voel) dat je het doel al hebt behaald. ‘Keep your eyes on the price’. Als je doelen liever in je telefoonnotities opneemt of een mooi document van een op te lossen probleem maakt, is dat ook prima. Ik adviseer je doelen en gewenste acties en resultaten uit je hoofd te halen en ergens neer te zetten. Hiermee maak je het concreet en dus helder. Als je het probleem of het doel in je hoofd houdt, blijft het veranderen en bijstellen. Met woorden of een visual zet je jouw gewenste resultaat kracht bij, het is een psychologisch effect.

Afstand nemen

Soms heb je ergens al zo lang over zitten dubben of ben je al zo lang aan het werk of aan het proberen, dat er gewoon niets meer uit je komt. Je loopt vast, de koek is even op. Afstand nemen is dan het enige wat je kunt doen. Een rondje wandelen, een kopje thee drinken en een boek lezen, sporten, bijkletsen met een vriend of collega of mediteren. Soms is een uurtje genoeg en soms is het genoeg voor die dag. Je hoofd leeg maken en ‘aarden’ is belangrijk om rust, nieuwe inzichten en inspiratie te krijgen. Komt het volgende je bekend voor? Je bent aan het sporten en ineens weet je wat een antwoord is op een vraag wat je bezig houdt of weet je wat je moet doen of niet moet vergeten. Ik noem dat het ‘oh-ja-gevoel’. Mediteren is voor mij de ultieme manier om de aanpak van uitdagingen helder te krijgen. Voor je start met mediteren kun je een intentie zetten. Dus je zet denkbeeldig je vraag/probleem/doel op een kaartje en schiet deze met een vuurpijl het universum in. En dan begin je met mediteren; zet het uit je hoofd en focus op de ademhaling. Misschien even oefenen, maar wedden dat antwoorden of to do’s tijdens of na het mediteren spontaan in je op komen. Mediteren heeft mijn leven veranderd. Zoek vooral je eigen manier om afstand te nemen en zoveel mogelijk ‘oh-ja-gevoel’ momenten te ontvangen.

Photo free use from pexels

Geïnspireerde actie

Als je doelen en uitdagingen hebt opgeschreven of er een visual van hebt gemaakt en je neemt op tijd afstand en mediteert dagelijks, moet je daar niet in blijven hangen. Mooie plannen en netjes geformuleerde doelen leiden je niet naar een mooi leven of lossen je problemen niet op. Alleen met actie kun je uiteindelijk bereiken wat je wenst. Doen is het nieuwe denken. Hard werken is goed en mooi, maar geïnspireerde actie is iets om bij stil te staan. Als er een moment is van het ‘oh-ja-gevoel’, weet je dat die actie moet gebeuren. Dat zijn de momenten van geïnspireerde actie. Als je doet, wat je op deze manier spontaan wordt ingegeven, is het goed. Als er een diep weten is, dat je het moet doen, is het succesvol. Luisteren naar je gevoel en innerlijk weten, noemen we intuïtie. Er zijn legio manieren om dit te ontwikkelen. Anyway, onderneem het, just do it! Zonder actie geen resultaat.

Dankbaarheid en positief denken

Gebeurtenissen in het leven zijn steeds nieuw, maar de emoties die het bij je losmaakt; verdriet, boosheid, frustratie, blijdschap heeft iedere volwassene al duizenden keren meegemaakt en zul je blijven ervaren. Hier zou je eens bij stil kunnen staan als je een probleem of uitdaging ervaart. Welke emotie komt er boven bij dit probleem en zou ik de emotie kunnen aanpassen? Klinkt gek, maar een emotie is een wilshandeling. Hiermee bedoel ik dus niet dat emoties moeten worden onderdrukt, maar dat je er meer bewust van bent. Om je hierbij te helpen is dankbaarheid een heel waardevol instrument. Ook voor de negatieve gebeurtenissen in je leven kun je (vaak pas achteraf) dankbaar zijn. Het heeft je gebracht waar je nu staat en wie je bent geworden. Het is een denkwijze die tegenstrijdig lijkt en wat je moet leren om het eigen te maken en te kunnen toepassen. Het is ook een manier om uit de slachtofferrol te stappen. Welke lessen wil het leven jou leren met dit probleem? En op welk vlak zul je hierdoor sterker worden? Wat leer je ervan en naar welk niveau zul je ontwikkelen? Wat ik zeker weet, is dat dankbaarheid en positief denken de levensles je groter kan laten groeien dan de uitdaging of de vervelende gebeurtenis

Genieten

Het leven is heerlijk en wil jou echt niet neersabelen met problemen. Het wil alleen zorgen voor doorbraken. Door te genieten en ‘love what you do and do what you love’ besef je wat echt belangrijk is. Het leven is veel te kort en te leuk om problemen te laten overheersen. Leer uitdagingen te zien als mooie lessen, waar je dankbaar voor kunt zijn en maak een feestje van het leven. Niemand hangt voor jou de slingers op, dat zul je echt zelf moeten doen.

Photo by Susanne Jutzeler from Pexels