06 29 26 83 62 info@heartinsupport.nl

Is passie het synoniem voor succes en talent? Heerlijk als mensen een passie hebben. Als ze helemaal opgaan in het verzamelen en luisteren van een bepaald soort muziek of onwijs goed (en veel!) fotograferen, ongekend talent hebben als wijlen Freddy Mercury, George Michael of Michael Jackson. De laatste tijd vind ik echter, dat passie wordt overgewaardeerd. Op social media en in tijdschriften vinden we tips & tricks om met behulp van meditatie, coaching en andere hulpprogramma’s bij onszelf te komen en de passie te ontdekken. En als de specifieke passie is ontdekt, ligt de weg naar succes open. Leef de passie en de passie is het levensdoel! Op die manier lees ik het tenminste. Ik ben er achter gekomen, dat ik geen passie heb. Au! Zo, dat is eruit. Ik ben mensen om me heen gaan vragen wat hun passie is en weet je….er zijn ontzettend veel mensen zonder een passie. Natuurlijk zijn er ontzettend veel dingen heel tof, leuk en heerlijk en is het leven fantastisch. Maar is er zonder één specifieke passie ook geen talent en dus geen succes? Dat is natuurlijk bullshit (excusez moi)!

Eenzijdig of multifunctioneel?

Laatst had ik een gesprek met iemand, die echt passie heeft voor zijn werk als fysiotherapeut. Van jongs af aan wist hij dat hij dit wilde doen en zijn hele werkzame leven heeft hij geleerd en zich ontwikkeld in alle facetten van zijn vak. Hij heeft nu de pensioengerechtigde leeftijd, maar weigert te stoppen met zijn liefde-zijn vak. Hij zegt dat hij dood gaat in zijn harnas….Ik kan daar gefascineerd en met veel respect naar luisteren en heb lang gedacht dat ik echt tekort schoot in mijn leven. Zonder passie geen levensdoel?! Aan de andere kant beangstigd het om mijn hele leven maar met één ding bezig te zijn. Mensen met een passie of een uitzonderlijk talent hebben daarnaast vaak best ernstige andere (sociale-, psychische- of andere) tekortkomingen. Ik vind zoveel leuk, heb ook heel veel gedaan en kan zeggen, dat ik brede kennis en ervaring heb. Alleen niet zo diep en breed zoals iemand met een passie voor één ding of vak. Eigenlijk kan ik overal over meepraten, ben sociaal, toon compassie en ben in veel zaken geïnteresseerd. Ben dan ook niet alleen maar op mezelf (en op mijn passie) gericht. Na jaren kan ik met trots zeggen, dat ik geen passie heb. En dat vind ik een gelukzalig gevoel. Ik mag van alles leuk vinden, blijf lekker leren en ontwikkelen maar dan op een heel breed vlak. Ik ben multifunctioneel in werk, met hobby’s en in sociale contacten. Een levensdoel heeft iedereen. Lessen hebben we allemaal te leren in dit leven en die lessen zullen we zeker tegenkomen in wat we doen en meemaken op ons liefdevolle levenspad. Iemand die een specifieke passie heeft en hiernaar leeft en werkt, zal uiteraard gemak, liefde en inzicht ervaren op dat vlak. Dit is dan waar je voor bent gemaakt. Fijn voor jou! Maar wat betekent het voor talent en succes als er geen passie is?

Wat is talent?

Wikipedia geeft aan; “Begaafdheid of talent is een bijzonder goed ontwikkelde eigenschap van een bepaald persoon”. Los van het feit dat het een aangeboren eigenschap is, zul je een talent ook moeten ontwikkelen (intelligentie/doorzetten etc). Van jongs af aan zeiden mijn ouders tegen me: “Mirella komt er wel, als zij iets wilt, pakt ze het aan en gaat ervoor”. Later zeiden leraren en ook vrienden dit tegen me. Soms vind ik dit (nog steeds) een zware last. Als ik ervoor knok, kom ik er wel. Het kost me dan veel energie. Ik ben een multifunctioneel talent, met een klein beetje van nature ontwikkeld bijzondere eigenschap. Ik interpreteer het zo, dat talent en succes voor iedereen is weggelegd. In iedereen zit een stuk talent en een persoonlijke, aangeboren eigenschap waar je best goed in bent. Dit hoeft geen passie te zijn, maar een stuk wilskracht en een groot stuk gewoon lol hebben in het leven en in wat je doet. Kracht, liefde, talent, succes zit in jou! Het vertrouwen hebben in en liefde voelen voor jezelf is wat mij betreft belangrijker dan passie. Lol hebben en een goed gevoel is ook al voldoende en drukt wat minder zwaar dan dat je één passie zou moeten hebben. Ik denk dat dat de mensheid meer aanspreekt en minder onzeker maakt. De quote van Einstein vind ik geweldig; “Ik heb geen speciale talenten, maar ben gepassioneerd nieuwsgierig”. Nieuws- en leergierigheid, fun en doorzetten zijn de keywords voor succes en talent. Daarnaast lekker vertrouwen op/in ons zelf, dat we gewoon allemaal hele mooie en bijzondere aangeboren eigenschappen bezitten. Fuck de passie!