06 29 26 83 62 info@heartinsupport.nl

Als ik denk aan netwerken, moet ik altijd denken aan de standaard zin: ‘netwerken is net werken’. Het hoort bij het werk, maar ik ben er nu achter hoe onwijs leuk het eigenlijk is. Deze zomer ben ik gestart met het benaderen van mijn netwerk om tips & tricks te verzamelen en hulp te vragen voor mijn start als zzp-er; virtual assistant | management assistent. Wat ben ik hen dankbaar en wat een inspiratie krijg ik van deze gesprekken. Maar waar begin je als je actief wilt gaan netwerken? En waar moet je op letten?

Netwerkboom

De afgelopen tijd heb ik een plan gemaakt en een strategie bedacht om als zzp-er aan de slag te gaan. In de loop van dit jaar zal ik starten en met de intentie om iedere dag een stapje te maken richting zelfstandig ondernemerschap is nu het netwerken aan de beurt. Ik ben behoorlijk visueel ingesteld en heb voor een netwerk strategie een ‘netwerkboom’ gemaakt. Voor het onderzoek naar mijn ‘why’ heb ik mijn leven onder de loep genomen om mijn terugkerende thema’s te ontdekken. Voor mijn netwerkboom heb ik mijn werkende leven onderzocht. Ik ontdekte wat een enorme hoeveelheid goede, lieve en enthousiaste mensen ik heb ontmoet de afgelopen jaren. Deze mensen heb ik als stevige takken aan de stam van mijn netwerkboom (visueel) vastgemaakt. Vanuit deze basis kan mijn netwerk groeien en ontstaan er vanuit gesprekken ontelbare zijtakjes en blaadjes van mensen die je vervolgens kunt benaderen en spreken. Ruim 80% van de zzp-ers haalt omzet binnen via sociale netwerken. Een stevig netwerkboom is niet alleen noodzakelijk, maar super interessant om je business vorm te geven. Het is een never ending process en voor mij één van de redenen waarom ik het zo heerlijk vind om als zzp-er te gaan werken. It’s a part of the job!

Afbeelding van skeeze via Pixabay

Goede voorbereiding is het halve werk

Social media is uiteraard heel belangrijk als het om omzetkanalen gaat. LinkedIn (bijna 50%) en Twitter zijn veruit de grootste omzetkanalen voor zzp-ers als je het hebt over B2B. Facebook en Instagram is ook een must-do. Ook het bezoeken van netwerkevents levert op. Zichtbaarheid op de socials en do’s and don’ts bij netwerkevents is een niet te onderschatten onderdeel van netwerken. Maar ik wil het hier hebben over de face-to-face netwerk gesprekken. Als de netwerkboom is ‘opgetuigd’, staat of valt een netwerkgesprek met een goede voorbereiding:

Afbeelding van TPHeinz via Pixabay
  • Met wie zit je aan tafel? – onderzoek socials-CV-website-Google. Hiermee kun je vaststellen waarmee deze persoon je mogelijk (verder) kan helpen en het tonen van interesse in de ander is goud waard.
  • Wat is het doel van je gesprek? Maak het enigszins SMART voor jezelf
  • Schrijf op wat je wilt vragen, weten en bereiken en maak tijdens of na je gesprek direct aantekeningen (journal). Na het gesprek bevestig je via bijv. Whatsapp, email of de chat van de socials kort wat jullie hebben afgesproken, bereikt of hoe je het gesprek hebt ervaren.
  • Let op gespreksvoering. Een netwerkgesprek is tweerichtingsverkeer. Onderzoek waar de behoefte van de ander ligt (en waar jij op kunt inhaken). Alleen over jezelf en je behoeften praten, maakt het niet sprankelend en wat vervelend voor die ander. Stel je erop in, dat je beiden wijzer wilt worden van het gesprek.
  • Heb je verhaal ‘why’ paraat. Wat en hoe je je werk doet is vaak wel eenvoudig te vertellen, maar een goede ‘why’ | pitch moet natuurlijk en vlot over komen.
  • Je hoeft echt geen pro te zijn in netwerkgesprekken, maar straal plezier en enthousiasme uit. Als het goed is, doe je dat al van nature. Het is zo leuk en leerzaam als je je open stelt in een gesprek. Doe dat dus ook.
  • Sluit het gesprek af met een follow up. Denk aan een connectie via de socials, een actie wat in het gesprek overeen is gekomen, een vervolgafspraak oid.
  • Houdt de connectie levendig, hiervoor is social media weer een hele handige tool. Toon actief interesse in wat er wordt gedeeld (uitsluitend likes geven is dan niet voldoende).
  • Go fast go alone; Go far go together – besef heel goed dat je je netwerk nodig hebt en ga er zuinig mee om. Sta daarnaast open en stap uit je comfort zone om nieuwe contacten aan te gaan.
  • Extra: Spontane, keuvel, wandelgang momenten zijn ook veel waard als ‘netwerkgesprek’. Het tonen van welgemeende interesse en compassie is tof, leerzaam en brengt veel.
Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Let’s connect | let me help you

Het belang van online netwerken neemt nog steeds toe, maar onderschat niet de meerwaarde van het persoonlijk handen schudden in het zakelijke verkeer. Persoonlijke ontmoetingen en het in elkaars ogen kijken geeft een andere kijk op de ander en een waardevolle verdieping in het contact. Het is leuk en leerzaam en biedt andere perspectieven. Het neemt tijd in beslag, maar het levert veel op. Laten we contacten om elkaar verder te helpen! Ook met netwerken kan ik ‘supporten’. Leuk om contact te hebben. Voor een goed gesprek en een kop koffie maak ik heel graag tijd.

Afbeelding van Andrew Lloyd Gordon via Pixabay